Conducerea modernã a activitãţii unei societãţi comerciale este de neconceput fãrã a avea la bazã un volum suficient de informaţii. Obţinerea acestora la timp şi de o calitate superioarã implicã utilizarea pe scarã largã a tehnicii electronice de calcul. De calitatea informaţiilor cu care opereazã organele de conducere şi de capacitatea de analizã a acestora depinde, în ultimã instanţã, calitatea deciziilor luate pentru desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii economice.

Se poate afirma cã, din punctul de vedere al conducerii, informaţia reprezintã purtãtorul de noutate despre fenomenele şi procesele economice care se desfãşoarã în cadrul unei societãţi comerciale sau în afara acesteia, dar au legaturã cu ea şi care este folositã în activitatea de analizã şi decizie.

Informaţia este produsul unui şir întreg de prelucrãri a datelor primare care apar ca urmare a desfãşurãrii activitãţii unei societãţi comerciale.

Profesor,


joi, 4 noiembrie 2010

Weebly – editor online de pagini web

Deoarece prima parte a cursului se referã la Editoare de Pagini Web, pe lângã discuţiile la ora de TIC, vã propun şi abordarea metodelor on-line de editare de pagini web, oferindu-vã drept exemplu Weebly



Weebly – se doreşte un editor online de pagini web, care, chiar dacă evident nu are cum să concureze cu Dreamweaver sau cu alte editoare web profesioniste, este totuşi suficient pentru cineva care, fără cunoştinţe HTML, vrea să realizeze un sit mic în termen foarte scurt, fără pretenţii prea mari. Ce înseamnă sit mic? Să spunem 3… 5… 10 pagini. Nu am sesizat vreo limită de acest gen la Weebly, dar pentru un sit cu sute de pagini nu este soluţia indicată. Dacă însă, să presupunem, trebuie să faceţi un sit pentru un eveniment (deci veţi avea o pagină de introducere, două-trei pagini cu programul, o pagină cu câteva fotografii şi alte informaţii minimaliste) atunci Weebly vă poate fi de mare ajutor. Dacă sunteţi pe un calculator pe care nu există nici un editor web, atunci Weebly poate fi chiar soluţia unică.

Pentru a folosi Weebly trebuie să vă înscrieţi (veţi primi rapid activarea). Apoi puteţi trece la treabă! Dezvoltarea unui sit se face de regulă trăgând cu mouse-ul diversele elemente disponibile (text, imagini, hărţi, clipuri video, fluxuri RSS…) şi apoi particularizându-le. Există şi un coş de gunoi unde puteţi pune elementele de design pe care nu le mai doriţi. Iată cam cum arată interfaţa web-aplicaţiei:

De subliniat faptul că Weebly face – lucru inteligent, dar astăzi tot mai comun – separare între conţinut şi design. Ceea ce Dvs scrieţi şi imaginaţi este conţinutul sitului, peste care puteţi să aplicaţi apoi una dintre multele designuri (templates, scheme…) existente. Astfel, conţinutul scris de demonstraţie mai sus, poate arăta efectiv ca sit după cum urmează:

Evident, există multe limitări la dezvoltarea online a unui website. Interesant este că Weebly oferă şi un fel de “hosting” pentru aceste situri (nu ştiu cât de temporar), dar ceea ce este cu adevărat surprinzător este că în orice moment poţi să îţi descarci paginile sub forma unei arhive ZIP!
Concluzia mea: un instrument bun, care cu cât se va perfecţiona mai mult cu atât are şansa mai mare să devină utilizabil de tot mai mulţi. Pentru cei care dezvoltă deja situri, cu instrumentele proprii, prezintă interes doar ca “experiment”. Pentru cei care doresc să dezvolte situri şi nu au încă experienţa, Weebly poate fi un fel de “laborator”, tot experimental. Ceea ce nu înseamnă că, teoretic, cineva nu ar putea dezvolta un sit 100% cu Weebly şi pe care să îl şi publice online.

PS: pe prima pagină a sitului există un videoclip YouTube care doreşte să prezinte facilităţile Weebly, dar din păcate la o calitate cam slabă a imaginii.

Niciun comentariu: